dimarts, 1 d’abril del 2014

L'herència nazi al nostre horari


Si a les 2:00 de diumenge passat els rellotges no s'hagueren tocat a l'estat espanyol, hauríem tornat a recuperar el nostre horari natural i geogràfic més lògic: el meridià de Greenwich travessa el País Valencià.

Fins el 1942 pertanyíem al fus horari de Greenwich (zona 0 o zona GMT), el més aproximat a l'horari solar del nostre territori. Va ser quan Hitler va imposar a tots els territoris ocupats (França, Països Baixos, Polònia...) l'horari central europeu (GMT +1:00) que el règim de Franco va voler adaptar-se a l'horari de l'Europa nazi, deixant de banda els criteris científics per obeir criteris polítics. No deixa de ser ben curiós que ja fa 72 anys que la política espanyola estava influenciada per Alemanya.

Aquest és un dels motius pels quals a l'estat espanyol portem hàbits horaris desfasats i únics al món que repercuteixen negativament, per exemple, en termes alimentaris, d'oci o d'igualtat entre homes i dones.

No obstant, hi ha veus, com l'Asociación para la racionalización de los horarios, que demanen tornar al nostre fus horari natural per a millorar la conciliació de la feina i la vida familiar, la productivitat o, fins i tot, la nostra salut.

En general, aquest és un aspecte social poc conegut. És una d'aquelles qüestions controvertides que per alguns són així “de tota la vida” i que més val de no tocar. Personalment, no ho crec pas així, el debat està servit. Si voleu saber-ne més entreu als següents enllaços:


Franco desfasó el horario español para sintonizar con los nazis (Agència Sinc, Público): 

L'hora que ens furtà Franco (Enric Marco, Més Vilaweb): 

Pep Pont

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada